15.10.14
Trening-„Zdravlje i zdrava ishrana mladog čovjeka’

Savjetnici za prevenciju narkomanije, bolesti zavisnosti i rizičnih ponašanja Kotor su u periodu od 26.09.-28.09.2014 g. organizovali trening: „Zdravlje i zdrava ishrana mladog čovjeka’’ u okviru projekta “Edukacija i razvoj -Razvoj aktivnosti informisanja u okviru društvene inkluzije i jačanje lokalnih servisa za prevenciju “podržanog od italijanske Autonomne regije Friuli-Venezia-Giulia.

Trening je namijenjen učenicima drugog,trećeg i četvrtog razreda Gimnazije i Srednje Pomorske škole koji su ujedno i dugogodišnji polaznici sekcija Kancelarije za prevenciju narkomanije. Iako se smatra da su adolescenti najzdravija populacija, i kod ove populacije javljaju se poremećaji ishrane. Najzastupljenija je gojaznost sa oko 10 odsto, ali iako su ostali poremećaji poput anoreksije prisutni u malom procentu, zabrinjava to što ovi poremećaji iz godine u godinu u stalnom porastu.

Učenici su ovom prilikom stekli neophodno znanje o važnosti zdrave i pravilne ishrane koja u znatnoj mjeri utiče na očuvanje i unaprijedjenje čovjekovog zdravlja. Obučeni vršnjački edukatori tokom narednih mjeseci će svoje stečeno znanje dijeliti sa osnovcima iz svih škola na teritoriji opstine Kotor,ali i sa učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola. Na ovaj način će biti omogućeno da šira populacija mladih ljudi sazna što više namirnicama koje su neophodne čovjekovom organizmu za nesmetano funkcionisanje, ali i o lošim navikama, posledicama i bolestima koje nastaju usled nezdrave ishrane. Program vršnjačke edukacije se u dosadašnjoj praksi pokazao kao dobar način učenja i saznavanja obuhvatajući sijaset specifičnih tema koje vežemo za odredjen period odrastanja mladog čovjeka.
Copyright © 2008. all right reserved. Prevencija Kotor